Одржана седма седница на Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство (ОВП) и Националниот Акциски план за ОВП 2018-2020

29 Декември, 2020

На 28 декември се одржа седмата видео седница на Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство (ОВП) и Националниот Акциски план за ОВП 2018-2020 (Совет).

На седницата присуствуваа членовите: Маја Петковска Лесес – Кабинет на министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност; Мартин Тодевски – Центар за управување со промени; Герман Филков – Центар за граѓански комуникации; Маја Коневска – Државна комисија за спречување на корупцијата; Миша Поповиќ – Институт за демократија „Социетас Цивилис“; Горан Мојаноски – Министерство за финансии;  Надица Јосифовски – Министерство за информатичко општество и администрација; Благица Димитровска – Здружение за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Ивона Сталевска – Фондација Отворено општество – Македонија. На седмата седница на Советот присуствуваа и Гордана Гапиќ Димитровска – Национална координаторка за Отворено владино партнерство,  Адриан Абази, Станислав Василевски – Министерство за информатичко општество и администрација и Даниел Кипријановски – Интелигента.

Седмата седница на Советот се одржа по електронски пат преку нововостпоставената ОВП платформа https://ovp.gov.mk/ која официјално е во употреба од 9 декември 2020 година.

 

Согласно дневниот ред, покрај усвоениот записник од претходната седница на Совет одржана на 02.11.2020, беше усвоена и Информацијата за резултатите на работната група за спроведување на Акцискиот план за Отворено владино партнерство 2018-2020 година со финален извештај за самооценување.

 

Дополнително фацилитаторите на тематските работни групи информираа за досегашната работа во процесот на ко-креирање на новиот акциски план за Оворено владино партнерство 2021-2023 за секоја приоритетна област каде досега се имаат одржано по три редовни консултативни состаноци  и 20 поединечните состаноци помеѓу преставници на граѓанскиот сектор и јавниот сектор со цел подетално и посуштинско дообрајснување и формулирање на идентификуваните проблеми.

Министрите Манчевски и Поповски на средба со Пауел, заменик директор на Отворено владино партнерство: Република Северна Македонија да биде инспирација и за другите земји од регионот

Скопје, 11 март 2019 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски, денеска остварија средба со заменик-директорот за Отворено владино партнерство од канцеларијата во Вашингтон, САД, Џо Пауел.

На состанокот министерот Манчевски се осврна на активностите преземени во рамки на отворените податоци како основен предуслов за соработка помеѓу институциите и граѓаните.

„Во моментов имаме 190 отворени податочни сетови од повеќе од 40 институции. Ова е само почеток, и бројот на податоците постојано се зголемува. Институциите стануваат свесни за важноста од отворање на податоците, а бизнисите, граѓанските организации, медиумите се повеќе ги користат овие податоци што им се на располагање“, подвлече министерот Манчевски.

Министерот Поповски ги претстави сетот на мерки што Владата на Северна Македонија ги презема за развој на концептот “Отворена Влада”.

“Најголем предизвик беше да се отворат институциите. Не само што ги направивме достапни за граѓаните информациите за работење на владата, туку и создаваме систем на критериуми за секоја наредна власт. Претставници на граѓанските организации во Република Северна Македонија се вклучени во креирање на стратегии, измени и дополнувања на закони и мониторирање на нивната имплементација, со цел да добиеме поуспешен и посеопфатен процес. “

Како што истакна Пауел, Владата е лидер во регионот од аспект на Отвореното владино партнерство. Според него Акцискиот план усвоен минатата година, има конкретни мерки и поради тоа постои можност за зголемување на соработката и поддршката што ОВП ќе ја обезбеди за Северна Македонија.

„Ова е прва посета на високи претставници на ОВП тука, од формирањето на ОВП во 2011та година. Сакаме успехот што Северна Македонија го постигна да биде инспирација и Вие да бидете лидер за другите земји од регионот“, истакна Пауел.

Заменик-директорот Џо Пауел и неговата делегација се во посета на Северна Македонија во рамки на Глобалната недела за отворено владино партнерство. По тој повод, МИОА организира и јавен настан „Каде сме и следни чекори во рамки на отвореното владино партнерство” кој ќе се одржи на 12-ти март 2019 година во Клуб на пратеници.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Министерство за информатичко општество и администрација

Манчевски: Обврска на институциите е да ги отворат податоците за новинарите да можат да ја исполнат својата задача и да ги информираат граѓаните

Скопје, 24 јануари 2019 година

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, учествуваше во дебатата: „Перспективите на истражувачкото новинарство“.

Министерот Манчевски имаше обраќање во панел сесијата на тема: „Дали базите на отворени податоци придонесуваат кон подобрување на истражувачкото новинарство?“, осврнувајќи се на новиот портал за отворени податоци.

„Пред точно еден месец го промовиравме порталот за отворени податоци и денеска можеме да кажеме дека во контиунитет на дневна база се зголемува бројот на објавени податочни сетови и во моментов брои 148 од 42 организации. Овој број секако не е доволен за да кажеме дека сме ја завршиле работата, но тоа нема никогаш ни да се случи. Како институциите создаваат нови податоци, така тие ќе треба да се објавуваат на порталот, со што и неговата употреба ќе се зголемува“, истакна министерот Манчевски, зборувајќи за предизвиците со кои се соочува Владата при менување на културата на работа во сите јавни институции. Функционерите мора да сфатат дека тие информации и тие податоци кои ги имаат институциите им припаѓаат на граѓаните. Како што истакна тој, притисокот од новинарите во овој процес имаат поголем ефект од стратегиите или останатите документи кои ги усвојува Владата.

Во контекст на можностите што отворените податоци ги нудат за подобрување на истражувачкото новинарство, министерот рече:

„Едни од корисниците на порталот секако се и новинарите кои ќе имаат голема придобивка во работата особено во делот на истражувачкото новинарство. Улогата на новинарите во градење на демократските капацитети на една земја, преку процесот на информирање на граѓаните е од суштинско значење. Лесниот пристап до сите податоци кои институциите ги создаваат, преку порталот за отворени податоци ја олеснува нивната работа. Ова понатаму придонесува, граѓаните како крајни корисници да бидат навремено и целосно информирани за сите случувања во државата. За тоа како се трошат нивните пари, кои се цените на земјоделските производи и кои се откупувачи и извозници, увид во катастарски планови, регистри за лекови и лекари, извештаи за проток на патници, сообраќајни незгоди и фактори, самоубиства, финансиски извештаи, потпишани договори за ИПАРД, број на регистрирани возила… и уште многу податоци од кои можат понатаму да се прават дополнителни анализи“.

На национално и на локално ниво, различните државни институции обезбедуваат многу услуги, кои често се игнорирани, потценети или несоодветно претставени. Со зголемување на видливоста и транспарентноста, граѓаните подобро ќе ги разберат и препознаат вредноста и квалитетот на податоците што институциите ги произведуваат.

„Порталот за отворени податоци е жива материја и постојано ќе се зголемува бројот на институции и бројот на податоци. Во тој дел, сакам да потенцирам дека и секој од вас само со едноставна регистрација може да дава забелешки, коментари, и што е најважно може да бара да се објават податоци кои до тогаш нема да се објавени. Тоа значи дека секој граѓанин, секој новинар, може да побара определен податок да биде објавен на порталот. Оваа можност за интеракција овозможува сите да бидат дел од овој процес и заедно да го правиме овој портал алатка од која секој ќе може да има корист“, заклучи министерот Манчевски.

Дебатата е организирана од Центарот за граѓански комуникации, БИРН и НВО Инфоцентар.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mинистерство за информатичко општество и администрација